woensdag 30 januari 2008

Karamea

"It is hard work, to make a place so relaxed". Deze contradictie komt uit de mond van Australiƫr Paul Murray, de eigenaar van de Rongo backpackers in Karamea. Zijn job in het jeugdhotel is toch minder hard werken dan de tien jaar dat hij als journalist in Japan werkte.


Zijn Japanse vrouw vertelde me dat veel jonge inwoners van Tokyo ook op zoek zijn naar een rustiger levensritme. Ze willen meer van het leven genieten door half-time te gaan werken. Let wel een half-time job in Tokyo is een werkdag van 9 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds ;-), een full time job in Tokyo betekent van 9 uur des morgens tot 9 uur des avonds arbeiten.

Het rongo hostel is een bijzonder kleurrijk jeugdhotel dat tergelijkertijd ook een art gallery en zijn eigen radiostation heeft. Je kan zelf DJ spelen als je wilt en de inwoners van Karamea kunnen meeluisteren. Een verblijf in Rongo brengt je op Karamea time, een levensritme dat we in Europa niet meer gewoon zijn.

Wat 's avonds vooral opvalt is de rust die er in de lucht hangt. En als je op het strand wandelt kan je een tiental km of meer wandelen zonder een mens tegen te komen.

Tot de belangrijkste bijzienswaardigheden in de omgeving behoort een grottenstelsel, met bijenkorf grotten en overwelfde rivieren. Als je door de bossen wandelt word je overweldigd door de groene kleuren van de varens en mossen. De varens lijken hier trouwens op palmbomen die boven het bos uitsteken met hun parasolachtige vormgeving.

Geen opmerkingen: