woensdag 26 december 2007

One Tree Hill

Op driewerf afstand van het centrum van Auckland ligt One Tree Hill (of Maungakiekie in Maori). One Tree Hill is een 182m hoge vulkaankegel met een verhaal. Zoals de naam al suggereert, betreft het hier : een heuvel met boom. Wel die boom, die staat er dus niet meer ... Vandaar dat de Aucklanders de heuvel nu soms ook spottend 'No Tree Hill' noemen.



Het verhaal begint ergens in 1852 wanneer een kolonist de pohutukawa boom die op de top stond omhakte, volgens de ene uit puur vandalisme, volgens de andere om brandhout te verkrijgen ;-). In de jaren die volgden, werden er nieuwe bomen geplant en soms werden er daar weer een paar van omgehakt.

In het begin van de jaren 90 stond er uiteindelijk nog één niet-inheemse Monterey den op de top, die in 1994 door een Maori-krijger bewerkt werd met een kettingzaag (vanwege het niet-inheemse karakter ?). De boom bleef staan, maar in 2000 was zijn toestand zo onstabiel geworden dat men besliste om hem neer te halen.

Vandaag de dag staat er alleen nog een obelisk op de top, ter ere van ene sir John Logan Campbell, stichter van het moderne Auckland.


Maar er is meer ... naast het verhaal is er ook de song ! Op het Joshua Tree album van de Ierse rockgroep U2 vindt u 'One Tree Hill' ook terug ... De song is net als het album opgedragen aan Greg Carroll, een Maorische Nieuw-Zeelander en roadie van U2, die in 1986 verongelukte in Dublin.



I'll see you again


When the stars fall from the sky


And the moon has turned red


Over One Tree Hill ...



Geen opmerkingen: